Satın alındığını Cumhurbaşkanı duyurmuştu: Türk gazının amiral gemisi Çanakkale’de
6 mins read

Satın alındığını Cumhurbaşkanı duyurmuştu: Türk gazının amiral gemisi Çanakkale’de

Eyüp SERBEST

Sakarya Gaz Sahası’ndan çıkartılan gazı işleyerek kara gönderecek dev geminin satın alındığını, 21 Temmuz 2024 günü Kıbrıs dönüşünce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Geminin ismini vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 2 ay sonra Türkiye’de olacak. 300 metre boyunda 58 metre genişliğinde. 5 milyon hane halkına yetecek kadar doğal gazı üretecek bu platform belki orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor ve Türkiye’ye gelecek. Zaten o üssü gördükleri zaman yeter onlara” demişti.

SİNGAPUR’DAN TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ

Cumhurbaşkanı’nın ismini vermediği o gemi, 1989 yılında inşa edilen, 276 bin 736 DWT’lik Opportunity’di. 322 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğe sahip olan Opportunity Avusturalya bayraklıydı. Yıllarca açık deniz operasyonlarında kullanılan gemi, yaklaşık 9 yıldır Singapur’da demirli olarak bekliyordu.

DEV PLATFORMUN SIRTINDA GELDİ

TPAO’nun satın aldığı ve bakımları Türkiye’de yapılacak Opportunity’nin Singapur’dan Türkiye’ye nakil işini ise, Hollanda merkezli Royal Boskalis Westminester firması üstlendi. Opportunity, dünyanın en büyük açık deniz taşıma gemilerinden biri olan Boka Vanguard’ın üzerine yüklendi. Boka Vanguard Temmuz ayının ortasında Singapur’dan hareket etti.

YUNAN’IN GÖZÜNÜN DİBİNE DEMİRLEDİ

Boka Vanguard sırtında Opportunity gemisiyle birlikte bugün Bozcaada açıklarına ulaştı ve demir attı. Varış noktası olarak İÇDAŞ Limanı’nı hedef gösteren dev gemi, Bozcaada sakinlerinin de oldukça dikkatini çekti.

KARADENİZ’DE ÇALIŞACAK

Opportunity gemisinin bakıma alındıktan sonra isminin de değiştirileceği ve daha sonra törenle çalışma yeri olan Sakarya Gaz Sahası’na gönderileceği tahmin ediliyor.

İŞTE TÜRKİYE’NİN SONDAJ FİLOSU

Türkiye’nin sondaj faaliyetleri için kullandığı 6 gemisi bulunuyor. İşte o gemiler ve özellikleri:

1. Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi

Türk filosunun ilk gemisi olan Barbaros Hayreddin Paşa 2013 yılında 130 milyon dolarak satın alınarak TPAO envanterine girdi. Tuzla Tersanesi’nde rengi değiştirilen ve genel bakımdan geçirilen gemi, 23 Şubat 2013’te göreve başladı. Gemi 2018 yılında kanun hükmünde kararname ile TPIC’e devredildi. Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin genel görevi, potansiyel enerji sahalarını tespit etmektir.
Geminin özellikleri ise şöyle:
* 2 ve 3 boyutlu arama yapabilme,
* 8 kilometre derinliğe varan jeolojik inceleme kabiliyeti
* Brüt 4bin 711 ton ağırlık
* 84 metre uzunluk
* 21,6 metre genişlik
* Helikopter pisti

2. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi
Tuzla’da 2012 yılında yerli imkanlarla inşa çalışmalarına başlanan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi 2017 yılının Ağustos ayında çalışmalarına başladı. Yeraltı zenginliklerinin tespiti, 2 ve 3 boyutlu araştırma faaliyetlerinin yanı sıra milli araştırma gemimiz Oruç Reis, kıta sahanlığı tespiti gibi Mavi Vatan için son derece öneme sahip araştırma faaliyetlerini yürütebiliyor.
Geminin genel özellikleri şöyle:
* 2 ve 3 boyutlu arama yapabilme,
* 15 kilometre derinliğe varan jeolojik inceleme kabiliyeti
* Sualtı insansız aracı ROV ile 1500 metre derinlikte ayrıntılı araştırma faaliyetleri
* Tam donanımlı laboratuvarlar
* 35 gün denizde seyir
* 86 metre uzunluk,
* 22 metre genişlik
* 55 personel
* Helikopter pisti

3. Fatih Sondaj Gemisi
Ülkemizin ilk sondaj gemisi olan Fatih, 2017 yılında Norveçli Odfjell Drilling firmasından satın alındı. Fatih 6. nesil ultra derin su sondaj gemisi olarak tanımlanan Fatih, Türk bayrağı altındaki ilk sondajını 29 Ekim 2018’de Alanya-1 kuyusunda yaptı. Sakarya Gaz Sahası’nda yer alan Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirdiği sondaj çalışması sonucunda ise 405 milyar metreküplük rezerv keşfetti. Fatih Sondaj Gemisi, sınıfında yer alan 16 gemiden en iyi 5’i arasında gösterilmektedir.

Geminin genel özellikleri şöyle:

* 229 metre uzunluk
* 36 metre genişlik
* 51 bin 283 gros ton büyüklük
* 12.120 metre derinde sondaj yapabilme kabiliyeti
* Sondaj kulesi yüksekliği 64 metre
* Kötü hava koşullarından operasyon kabiliyeti

4. Yavuz Sondaj Gemisi
Yurtdışından satın alınan Fatih 2018 yılında TPAO’nun envanterine girdi. Fatih gibi 2011 yılında inşa edilen Yavuz, 6. nesil ultra derin su sondaj gemisi olarak biliniyor. Çift kuleli tasarıma sahip gemide mini hastane, sinema salonu ve spor salonu da yer alıyor.

Geminin genel özellikleri şöyle:

* 230 metre uzunluk
* 36 metre genişlik
* Çift kuleli tasarım ile eş zamanlı operasyon imkanı
* 12.200 metre derinde sondaj yapabilme kabiliyeti
* Kötü hava koşullarından operasyon kabiliyeti

5. Kanuni Sondaj Gemisi

Kanuni Sondaj Gemisi 2012 yılında Güney Kore’deki Samsung Tersanesi’nre üretildi. Uzun yıllar Brezilya Merkezli Petrobras tarafından kullanılan Kanuni, 2020 yılında TPAO envanterine girdi.
Geminin genel özellikleri şöyle:
* 227 metre uzunluk
* 42 metre genişlik
* 11.400 metre derinde sondaj yapabilme kabiliyeti
* Kötü hava koşullarından operasyon kabiliyeti

6. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi

Eski ismi Cobalt Explorer olan gemi TPAO tarafından alındıktan sonra Abdülhamid Han olarak yeniden isimlendirildi.Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, 7 Mart’ta Güney Kore’den başladığı yolculuğunu Mersin Taşucu Limanı’nda tamamladı. Fatih, Kanuni ve Yavuz’un ardından filoya katılan gemi, iki aylık bir hazırlık süreci sonrası petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başladı.
Geminin genel özellikleri şöyle:
* 238 metre uzunluk, 42 metre genişliğe sahip
* Kule yüksekliği 104 metre
* 200 kişilik mürettebata sahip
* Maksimum sondaj derinliği 12 bin 200 metre
* Maksimum operasyon derinliği 3.600 metre
* Ağırlık 68.000 GT
* Aktif konumlandırma sistemi
* MPD sistemi ile donatılmış
* Çift kule ve 2 ekstra güvenli 7 ram BOP sistemi
* İki kulesi dalga sönümleme amaçlı CMC sistemi ile donatılmış

patronlardunuyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir