Malulen Emeklilik Hakkında Son Gelişmeler
Sağlık sorunları veya engeller nedeniyle çalışamayan sigortalılar için malulen emeklilik imkanı tanınıyor. Bu durumda, kişinin iş gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi gereklidir. Ancak malulen emeklilik için başka koşullar da bulunmaktadır.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’nde yayımlanan yazısında malulen emeklilik için gereken diğer şartlara dikkat çekti. Karakaş, sigortalının işe başlamadan önce çalışma gücünü önemli ölçüde kaybetmesi veya mesleğini yerine getiremeyecek duruma gelmesi durumunda, sigortalının hastalık veya engel nedeniyle malullük aylığı alamayacağını vurguladı.
SGK’nın malulen emeklilik için belirli bir uygulaması bulunmaktadır. Buna göre, işe başlamadan önce çalışma gücünün en az 2/3’ünü veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybeden sigortalılar, en az 15 yıldır sigortalı olmak ve 3600 gün prim ödemiş olmak şartıyla emeklilik aylığına başvuruda bulunabilirler.
2008 yılından önce ve sonrasında sigortalı olanlara farklı koşullar uygulanmaktadır. Karakaş, SGK’nın 2008 sonrası ilk defa sigortalı olanlara yönelik uygulamasını açıkladı. Buna göre, çalışma gücünün %60’ını kaybedenler, en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3960 gün prim ödeme şartını sağladıklarında emeklilik aylığına hak kazanabilirler.
SGK HASTALIK DURUMUNU DEĞERLENDİRİYOR
Sigortalıların farklı hastane veya doktorlardan aldıkları maluliyet oranları tek başına yeterli değildir. Maluliyet aylığı alabilmek için SGK Sağlık Kurulu tarafından muayene olunması gerekmektedir.
ÇALIŞMA GÜCÜ KAYIPLARI VE MALULİYET DURUMLARI
Maluliyet ile ilgili yapılan yeni düzenlemede, iş gücünün kaybedilmesi oranları güncellenmiştir. Buna göre;
- Çalışma gücünün en az %40-49 kaybı “hafif düzeyde çalışma gücü kaybı” olarak adlandırılır.
- Çalışma gücünün en az %50-59 kaybı “orta düzeyde çalışma gücü kaybı” olarak kabul edilir.
- Çalışma gücünün en az %60 ve üzeri kaybı ise “ağır düzeyde çalışma gücü kaybı” olarak tanımlanır.
Karakaş, “Çalışma gücü kaybı ne kadar az ise, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları o kadar önemli hale gelmektedir” uyarısında bulundu.
Karakaş ayrıca, işe başlama tarihlerine göre sigortalıların malul sayılıp sayılmayacağını gösteren bir tablo oluşturdu.